top of page

.

Versaillesin palatsi

Palatsin juuret juontavat 1600-luvulle, jolloin Ranskan silloinen kuningas mieltyi Versaillesin kylään ja sen laitamien rauhaan ja viihtyisyyteen. Kuningas rakennutti mahtavan palatsin Versaillesiin ja siirsi näin hallinnon keskuksen pois pääkaupungista Pariisista. Château de Versailles, eli Versaillesin palatsi, on ja oli aikoinaan yksi Euroopan mahtavimpia palatseja ja hoveja, joka muuttui jatkuvasti uusien hallitsijoiden ja aikakausien mukaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 Kuva palatsin edustasta kylältä päin katsottaessa. Kuvassa näkyvät palatsin aukiot ja niitä reunustavat kuuluisat kultaiset portit.

Palatsin korkein rakennus, kappeli, näkyy oikealla.

 

 

Kartta palatsista ja sen puutarhasta (moderni kartta). Foorumilta löytyy kattava Versaillesin kylän ja palatsin kartta.

Palatsissa on yli 700 huonetta, ja se on jaettu päärakennukseen sekä etelä- ja pohjoissiipeen.

Täältä löydät erinomaiset kuvat siitä, miten rakennukset on rakennettu. Kuvissa näkyvät myös muut palatsin tiluksilla sijaitsevat rakennukset.

Kuten kuvista huomaa, kerroksia on kaksi tai kolme riippuen palatsin osasta, ja tämän lisäksi palatsista löytyy ullakkokerros. Päärakennus koostui ullakkoa lukuunottamatta kahdesta kerroksesta. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat mm. kuninkaallisten jälkeläisten tilat ja vieraiden maiden kuninkaallisten huoneistot, ja toisessa kerroksessa kuninkaan ja kuningattaren lukuisat huoneistot. Päärakennuksessa asustivat myös vieraiden maiden kuninkaalliset. Päärakennuksen toisen kerroksen takaseinällä avautuu peilisali, 73-metrinen huone, jonka toinen seinä on koristeltu peilein ja toiselta puolelta avautuu mahtava maisema palatsin valtavaan puutarhaan. Päärakennusta löytyy myös seitsemän eri salonkia, joista jokainen on sisustettu mahtipontisesti.

Peilisali ja Venuksen salonki

 

Etelärakennuksessa sijaitsivat aatelisten huoneet neljässä eri kerroksessa. Alimman kerroksen, "katutason", asuntojen takaseinä päättyi puutarhan appelsiinitarhaan ("orangerieen"), joten näissä asunnoissa ei ole takaseinällä ikkunoita. Kaksi keskimmäistä kerrosta sijaitsevat samassa tasossa päärakennusten kerrosten kanssa, ja niistä aukeaa näkymä puutarhaan. Ullakkokerroksessa sijaitsevat lukuisat yhden ja kahden huoneen huoneistot olivat niin pieniä, että niissä ei välttämättä nukuttu, vaan aatelinen saattoi omistaa isomman asunnon Versaillesin kylästä. Riippuen asukkaan arvosta huoneistoon saattoi kuulua esim. eteistila (odotushuone), oleskelutila, kirjasto/salonki, makuuhuone, parveke, sisäpiha, vaatekomero, työhuone ym. Vain hyvin korkea-arvoisilla (eli lähinnä kuninkaallisilla ja muiden maiden kuninkaallisilla) oli saniteettitilat. Myös aatelisten huoneista osa oli hyvin pieniä ja ahtaita.

Pohjoissiivestä löytyy mm. upea kappeli ja mahtava oopperasali, ja aikoinaan sen tilat oli varattu myös kuninkaalliselle henkivartiokaartille, papeille kuin myös vaihtelevasti aatelisille ja kuninkaan lähipiirille.

 

 

 

Kuninkaallinen kappeli, oopperasalin aula ja Marie-Antoinetten Cabinet Doré

 

Heti porttien jälkeen sijaitsevan ensimmäisen sisäpihan ympärillä sijaitsevat kaksi pitkänmallista rakennusta käsittivät tärkeimpien ministerien asumukset. Eteläpuolella sijaitsevasta rakennuksesta löytyivät esimerkiksi ulkoministerin, sodankäynnin ministerin ja kuninkaalisen henkivartiokaartin kenraalin asunto, kun taas pohjoispuolelta löytyivät mm. taloushallinnon intendentin ja merivoimien ministerin huoneistot.

Palatsin tiluksilla, muutaman minuutin kävelymatkan päässä sijaitsee neliönmuotoinen Grand commun -rakennus, jossa asuivat palvelijat, mutta myös palatsissa vierailevat aateliset. Monet vierailijat nauttivat hiljaisemmista käytävistä ja rauhan tunteesta, mitä harva palatsissa saa. Palvelijoiden huoneet olivat usein aika karuja, vain välttämätön löytyi: sänky, kaappi, kirjoituspöytä ja tuoli - pesutilat olivat usein yhteisiä muiden palvelijoiden kanssa. Huone saatettiin jakaa useamman henkilön kanssa ja suuret makuutilatkin olivat mahdollisia. Myös ruoat valmistettiin Grand communin tiloissa, lukuunottamatta kuninkaan aterioita, jotka valmistettiin päärakennuksessa.
 

Foorumilla on kerrottu yksityiskohtaisemmin palatsin eri huoneista ja niiden sijainneista. Tämän lisäksi, HelmiKana ja Mayra ovat rakentaneet pelaajien käyttöön huoneistokartat. Eteläsiivessä asuvat aatelisperheet on jaoteltu huoneistoihin aseman, titteleiden, arvovallan ja perheen koon mukaisesti mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Huoneistokartat, joita päivitetään tasaisin väliajoin, löydät täältä:
Ensimmäinen / Toinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva palatsin etupuolen aukiolta, näkymä kylään päin.

 

Lisää kuvia löydät Versaillesin palatsin virallisilta sivuilta.

Täältä löydät videon Château de Versaillesista, josta voi myös kuulla ajalle tyypillistä musiikkia.

Palatsin arkkitehtuuri ja puutarha myötäilevät aikansa tyylisuuntaa barokkia, jolle oli tunnusomaista mahtipontisuus, jäykkyys ja kaavamaisuus. 1700-luvulle tultaessa barokki alkoi väistyä rokokoon tieltä: barokin aikainen sisustus koettiin liian raskaana ja teatraalisena ja tilalle haluttiin keveämpiä elementtejä. Nyt tummien sävyjen sijasta huonekaluissa alettiin suosia pastellisävyjä ja kevyitä linjoja. Rokokoohon kuuluivat myös barokin vastapainona sisustuksen epäsymmetrisyys ja kaarevuus.

 

Versaillesin puutarha on geometrinen taidonnäyte ja kattaa laajan alueen palatsin maista. Sitä hoidetaan hyvin Ranskan parhaiden puutarhureiden voimin, ja se on aina siisti ja valmiina ihasteltavaksi. Puutarhasta löytyy muutama huvimaja, joissa voi hengähtää kävelyretkien lomassa, sekä pieniä ja suuria lampia, joita ei ole tarkoitettu viilennykseen vaan ainoastaan ihailtavaksi. (Eipä tosin, on kuultu monia huhuja, että niihin olisi pulahtanut yksi jos toinenkin!).
 

Kesäisin puutarha loistaa kukkaloistossaan ja kymmenet suihkulähteet syöksevät vettä sinistä taivasta kohden. Suihkulähteet ovat upeita taideteoksia, joita on kullattu ja koristeltu erilaisin jalometallein. Talvisin palatsin puutarha on valkoisen lumipeitteen alla ja näin nukkuu talviuntaan, jota häiritsee vain kävelyllään olevat ystävysparit tai rakastavaiset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää kuvia ja tietoa puutarhasta löydät sen englanninkielisiltä Wikipedia-sivuilta.

Palatsin alueilla sijaitsi paljon myös toissijaisia rakennuksia, jotka oli rakennettu kuninkaan ja hänen perheensä sekä muun hoviväen tarkoituksiin ja toimivat eri käyttötarkoituksissa eri aikakausina. Nämä rakennukset on merkitty sivun alussa linkitettyihin karttoihin palatsista ja sen lähialueista. 

 
Cont-23fc23a3d7dd4344bcae0fe9408f2b44.jp
peilisali.jpg
Salon_de_Vénus.jpg
389px-Versailles_Chapel_-_July_2006_edit
oopperasali.jpg
403px-Cabinet_dore_Marie-Antoinette_Vers
perspective-view-from-the-chateau-of-ver
40475398452_384682fe54_b.jpg
PI10168-hr.jpg
PI10106-hr - Copy.jpg
1280px-Temple_of_Love_Versailles_in_Summ
46752617112_81cf023309_6k.jpg
joa8.jpg
kkk.png
bottom of page